Boktips

I väntans tider blir böcker lästa. Jag gillar skarpt böcker där man dimper ner i en handling som tar en med till en nutids historisk tidpunkt. Böcker med handling mer än sådär 150 år tillbaka har jag svårare för, de tenderar att bli lite för fantasy-aktiga för min smak.

I veckan har jag läst Henning Mankells nyaste Minnet av en smutsig ängel.

Den utspelar sig i en kolonial afrikansk tid. Och handlar om en svensk kvinna som av livets omständligheter råkar hamna på en bordell där vita män utnyttjar svarta kvinnor. Även om den tappar lite fart efter hand så tycker jag att Mankell här lyckas knyta ihop det bästa från hans gamla deckare med hans nyare Afrika-skildringar. Absolut läsvärd.

 

Den här lilla boken med den vackra titeln Eskil – riddaren av syrénbersån är något av det bästa jag läst i år. Det är svenskt 50-tal och ett fyrtioårigt par som kämpat med ofrivillig barnlöshet länge får en efterlängtad son, med down syndrom. En fantastiskt osentimental och uppfriskande skildring.

 

Snarare ett varningens finger än ett boktips. Niceville har under 2011 funnits i var medelålders svensk kvinnas handväska och visst har den sin charm. Jag älskar att läsa om amerikansk 1900-tals historia, men det här är på något sätt tafatt och inte särskilt trovärdigt. Den svenska översättningen är dessutom urusel. Boken börjar gå på bio den här veckan och jag skulle gärna se filmen, den gör sig nog bättre med ett bra soundtrack.

3 thoughts on “Boktips

  1. Å, så synd att du inte tog den engelska översättningen ”the help”, älskar hur man riktigt känner hur de pratar sin dialekt.

    • aha, då förstår jag. Det kändes som den svenska översättaren ville få till den där dialektala känslan utan att lyckas. Får läsa den på engelska om jag läser om den nån gång!

  2. Vi såg den på bio förra veckan och tyckte det var en väldigt fin film, så med din beskrivning är jag glad att det blev film och inte bok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>