Att ge saker längre livslängd

Det som stör mig mest med konsumtionen är hur vi skaffar oss grejer för att sen inte använda dem. Tänk att vi lever i ett sånt överflöd att vi kan köpa saker som vi sen glömmer bort att vi har!

 

Alla, alla saker. Varje t-shirt, skruv och kaffefilter kommer någonstans ifrån. Ett material har använts. Någonting har tagits från en plats och kommit in i mitt hem. Jord har brutits, bomull skördats, koppar utvunnits.

 

Det är därför jag av miljömässiga (etiska tar vi en annan gång!) gillar second hand. Saker får längre livslängd. De förbrukas inte bara, de brukas.

 

Ett annat sätt att ge saker längre livslängd är att låna till varandra.

Och här vill jag ge min fina kusin Lina kredd! Hon har lånat ut (och gett bort) så mycket fina kläder och grejer till Sixten. Hennes son Troj är året äldre och hans fina kläder får vi nu glädjas åt.

Låt saker komma till mer nytta än att ligga under en säng och samla damm! Om saker inte används, ge bort till någon som behöver dem, till en second hand eller låna ut dem.

Och kanske svårare: våga låna andras grejer! Det är lite läskigt och man kan känna sig som att man åker snålskjuts. Men förtusan de allra flesta blir bara glada att deras saker kommer till användning.

Det var dagens uppmaning.

 

5 thoughts on “Att ge saker längre livslängd

 1. bra!

  jag vill låna något av dej.. hum.. tex körkort;)

  e skämt o sido – rätt e vad de är.
  så nästa gång, låna gärna lite kläder av mej!
  (kram o tack för fika idag)

 2. Word!

  (Tycker bilden är lite missvisande, för visst är det Sixten till höger, Lina i mitten, men vem är det till vänster…? )

 3. hihi!
  Hej Annika! Vi är så himla glada för bilstolen (och för alla fina mammakläder som jag msåte få lämna tillbaka snart!!). Tänkte på dig att du också borde vara med på bild! Men jag kanske kan komma förbi på en fika nån dag så kan vi ordna den saken =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>