statsvetarhatten på

Jag blev ombedd att skriva någonting om eurovision. För som ni vet är jag världens nörd, blir allmänt otrevlig och hyschar mot andra när jag tittar för att jag blir så vansinnigt engagerad.

 

Men jag tror jag vill ikläda mig statsvetarrollen och säga något om de politiska diskussionerna kring festivalen. För min åsikt är denna; musik och idrott har den nästan magiska förmågan att möjliggöra möten mellan länder vars ledare aldrig skulle sätta sig vid samma förhandlingsbord och diskutera. Skulle politiska utspel bli möjliga i tävlingen så skulle samtidigt tävlingen bli omöjlig.

 

Och trots att Azerbajian har en regim som vi verkligen inte accepterar så tycker jag ändå att det är bra att ett sådant land får vara med och tävla. Principen är densamma som i klassrummet. I möjligaste mån inte kasta ut den omöjliga eleven. ESC skapar massor av informella möten mellan människor, låter strålkastarskenet lysa över platser som ofta ligger mörkerlagda och välkomnar massor av journalister. Ja jag tror att ESC tvärtemot är postitivt för demokratiseringsprocessen i länder som Azerbajian.

 

bilden är härifrån

Och för att avsluta lite kaxigt; min man kan intyga att jag vid Loreens framträdande under första delfinalen i svenska melodifestivalen sa hon kommer vinna hela eurovision...

One thought on “statsvetarhatten på

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>